MenuX

Over

Profielfoto Ruben der KinderenIk ben Ruben der Kinderen. Een 33 jarige service designer. De afgelopen jaren heb ik me bezig gehouden met onderzoeken, ontwerpen, verbeteren en ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, o.m. voor start-ups, commerciële organisaties en overheidsinstanties.

Na het afronden van de opleiding ‘industrieel product ontwerper’ aan The Design Academy in Eindhoven heb ik enkele jaren in Berlijn gewoond en gewerkt. Voor diverse start-ups aldaar heb ik zowel digitale als fysieke producten ontworpen, met name in de educatieve sector. Vervolgens ben ik teruggekeerd naar Nederland om als service designer bij Afdeling Buitengewone Zaken (A/BZ) aan de slag te gaan. A/BZ is social en service design studio, gespecialiseerd in het vinden van oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken middels een ontwerpaanpak. Daarvoor worden verschillende methodieken gebruikt zoals Design Thinking, Service Design en Lean UX.

Interessante nieuwe benaderingen van een proces of idee vinden om de gebruikerservaring te optimaliseren, is waar ik energie van krijg. Het liefst ‘in het veld’ bij de gebruiker. Goede kennis over de huidige gebruikerservaring begint bij een gedegen kwalitatief gebruikersonderzoek. De verkregen inzichten vertaal ik vervolgens naar ontwerpverbeteringen, een nieuw ontwerp of vernieuwende dienstenconcepten. Met mijn vaardigheden in prototyping ben ik in staat om de gevormde ideeën tot leven te laten komen. De gemaakte prototypes gebruik ik vervolgens om wenselijkheid en haalbaarheid van het concept te toetsen bij de eindgebruiker.

Ontwerpen doe je niet alleen. Samen met medewerkers binnen de organisatie en gebruikers buiten de organisatie ga ik het ontwerpproces aan. Op deze wijze komen we tot levensvatbare innovatieve diensten gedragen door zowel de organisatie als de eindgebruiker.

Mede door mijn ervaring met organisaties als Autotaalglas, Nationale Nederlanden en Gemeente Rotterdam ben ik mij bewust van de soms verschillende belangen bij innovaties. Ik begrijp de werking hiervan en ben in staat hiertussen effectieve bruggen te bouwen.

📷: Marieke Odekerken in opdracht van A/BZ